Αναζήτηση
  • Γεωργία Μπαλτά

7+1 λόγοι που μας είναι δύσκολο να μείνουμε μέσα

Όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε τρομερή καταπίεση επειδή πρέπει να μείνουμε σπίτι μας. Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν είχαν πριν έντονη κοινωνική ζωή ζορίζονται υπερβολικά να μείνουν σπίτι τους επειδή νιώθουν ότι είναι υποχρεωτικό. Μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων τις προηγούμενες ημέρες δεν συμμορφώθηκε με τα μέτρα της κυβέρνησης… Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα. Γιατί δεν θέλουμε να μείνουμε σπίτι; Γιατί δεν μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τις περιστάσεις;  Σύμφωνα με την ψυχίατρο Γεωργία Μπαλτά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση μας και δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε καθαρά. Σίγουρα θα ταυτιστείς και εσύ με κάποιους από τους παρακάτω λόγους.

Ο συγκεκριμένος λόγος, ο κορωνοϊός δηλαδή!

Δεν μένουμε μέσα, γιατί θέλουμε να ξεκουραστούμε, να στοχαστούμε, γιατί είμαστε ῾σπιτόγατοι῾. Μένουμε μέσα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από το φάντασμα του θανάτου… αυτό μας προκαλεί φόβο.

Οι απολαύσεις που στερούμαστε

Μένοντας στο σπίτι, είναι αλήθεια ότι στερούμαστε πολλές από τις απολαύσεις στις οποίες ήμαστε συνηθισμένοι. Βόλτες, ψώνια, κοινωνική ζωή, διασκέδαση, εμπειρίες καινούργιες, ταξίδια και τόσα άλλα. Όλα αυτά μας λείπουν!

Η καταπιεσμένη κοινωνικότητά μας

Αποκόβοντας τον εαυτό μας από την φυσική επαφή με τους άλλους ανθρώπους, χάνουμε την κοινωνικότητά μας και αυτό είναι ενάντια στη φύση μας. “Ο άνθρωπος είναι φύσει πολιτικόν ζώον”, έλεγε ο Αριστοτέλης.

Η (πιθανή) οικονομική ζημία

Για πολλούς συνανθρώπους μας, το κλείσιμο των καταστημάτων και η παύση των εμπορικών δραστηριοτήτων, συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος. Αυτό είναι από μόνο του εξαιρετικά στρεσογόνο.

Οι δυσκολίες στη σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.

Σε μια ῾φυσιολογική῾ καθημερινότητα, ως οικογένεια ζούμε στο σπίτι και φυσιολογικά περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας χωριστά – στη δουλειά μας, στo σχολείο κλπ. Έτσι, τα τυχόν προβλήματα στη σχέση μας έχουν βρει ένα τρόπο να λύνονται (αν όχι να κρύβονται…) Αυτές τις μέρες, όμως, με την υποχρεωτική και συνεχή συνύπαρξη μας, μπορεί αυτά τα προβλήματα να βγουν στην επιφάνεια, ή και να γιγαντωθούν.

Το burnout από τη συνεχή πληροφόρηση.

Η συνεχής ενημέρωση από την τηλεόραση και το ίντερνετ για τον κορωνοϊό προκαλεί άγχος, ανασφάλεια και καταθλιπτική διάθεση.

Η παραμέληση εαυτού.

Όταν μένουμε μέσα, συνήθως δεν προσέχουμε την εικόνα μας. Δεν περιποιούμαστε τον εαυτό μας, και αυτό δεν βοηθάει στο να έχουμε καλή διάθεση.

Το αίσθημα ότι θα είμαστε έτσι για πάντα.

Νιώθουμε ότι αυτό που ζούμε δεν θα τελειώσει ποτέ, ότι θα είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας για πάντα, ότι δεν θα ξαναβρούμε ποτέ την προηγούμενη ζωή και ελευθερία μας. Ψέμα…

Τι μπορούμε να κάνουμε, περιληπτικά:

  1. Συνειδητοποιούμε ότι ο φόβος ότι ῾θα πεθάνουμε όλοι από αυτό τον ιό῾ είναι παράλογος.

  2. Κάνουμε υπομονή. Για λίγο είναι οι στερήσεις!

  3. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να έρθουμε κοντά με τους αγαπημένους μας.

  4. Κρατάμε την ψυχραιμία μας.

  5. Θυμόμαστε ότι, όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες πίεσης όπως η σημερινή, τα προβλήματα μάς φαντάζουν μεγαλύτερα.

  6. Περιορίζουμε την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο ελάχιστο δυνατό.

  7. Φροντίζουμε τον εαυτό μας εντός σπιτιού. Κάνουμε πράγματα που μας δίνουν ευχαρίστηση.

  8. Κάνουμε όνειρα για το μέλλον, το άμεσο και το απώτερο!

41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων