Αναζήτηση
  • Γεωργία Μπαλτά

Πως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας;

“Μια ανάσα από τη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου και η πόλη γεμίζει με καρδούλες, αρκουδάκια, λουλούδια, τούρτες σε σχήμα καρδίας και τόσα άλλα κατακόκκινα τεκμήρια του έρωτα. Δεν θα μπω στη ρητορική του αν πρόκειται για εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, για ένα ακόμα τρικ της καταναλωτικής κοινωνίας μας. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι πανέμορφα και τα αρκουδάκια είναι γλυκά, και μάλιστα όλη τη χρονιά και όχι μόνο στα μέσα του Φεβρουαρίου. Ομοίως, ένα ρομαντικο δείπνο, ένα σετ εσωρούχων, μια επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο ή ένα ινστιτούτο αισθητικής, ένα κουτί σοκολατάκια, όλα αυτά είναι αξιαγάπητα πράγματα, που δεν βλάπτουν ποτέ κανέναν. Ή μήπως όχι; Μπορούν άραγε να μας κάνουν κακό;”  H ψυχίατρος Γεωργία Μπαλτά μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της για την γιορτή των ερωτευμένων και το πως αυτή η γιορτή μπορεί να μετατραπεί σε ημέρα θλίψης για κάποιους ανθρώπους.

‘Κι όμως, μπορούν! Όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία του ῾έρωτα῾ μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στην ψυχική μας υγεία, καθώς μας προκαλούν αισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον  γιατί προβάλλονται με τρόπο πιεστικό, και δεύτερον γιατί παρουσιάζουν ως ιδεατή μια κατάσταση, η οποία είναι ουτοπική.

  1. “Πρέπει να πάρεις τριαντάφυλλα στις 14 Φεβρουαρίου!”

Είναι αλήθεια ότι όποιος είναι σε σχέση (ή θέλει να δηλώσει ότι είναι ερωτευμένος), είναι σχεδόν υποχρεωμένος να αγοράσει κάτι για τον/την εκλεκτή του αυτή την ημέρα. Δεν νοείται ερωτευμένος άντρας που να μην εμφανιστεί με λουλούδια, τούρτες, δώρα, πρόταση για μια ξεχωριστή βραδιά στις 14 του Φλεβάρη. Εάν είσαι ερωτευμένος, αγοράζεις κόκκινα τριαντάφυλλα και εάν αγοράζεις κόκκινα τριαντάφυλλα, είσαι ερωτευμένος. Τόσο απλά και τόσο πιεστικά! Μια διαφορετική συμπεριφορά εκλαμβάνεται ως αδιαφορία και προκαλεί συνήθως αρνητικά συναισθήματα στο έτερον ήμισυ του. Λες και πρέπει να αποδείξουν οι άνθρωποι ότι έχουν αισθήματα για το ταίρι τους μία φορά το χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει και πολύς χώρος για αυθορμητισμό, ούτε γίνονται δεκτοί άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν αμήχανα όταν βροντοφωνάζουν τα συναισθήματά τους. Αυτή η κατάσταση προκαλεί άγχος, εκνευρισμό, και αισθήματα δυσφορίας σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ζουν αρμονικά με τον άνθρωπό τους.

  1. “Πρέπει να είσαι ερωτευμένος!”

Το πιο σημαντικό, όμως, και πιο ύπουλο είναι ότι η κοινωνία σήμερα μας επιβάλλει να είμαστε ερωτευμένοι. Δεν μας προτρέπει απλώς να ερωτευτούμε. Απαιτεί να είμαστε ζευγαρωμένοι. Ακόμα περισσότερο, απαιτεί να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτό το ζευγάρωμα. Μας δίνει, με άλλα λόγια, ένα πρότυπο σχέσεων το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ένα ταίρι. ῾Όποιος είναι ελεύθερος, είναι αποτυχημένος. Μόνο όποιος είναι ζευγαρωμένος, είναι επιτυχημένος῾. Και συνεχίζει, λέγοντας ότι ῾όποιος είναι ζευγαρωμένος, οφείλει να είναι και απόλυτα ευτυχισμένος μέσα σε αυτή τη σχέση῾! Εάν είναι σε σχέση, αλλά δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, πάλι είναι αποτυχημένος! Έτσι, ο κάθε άνθρωπος συγκρίνεται με αυτό το μοντέλο και βρίσκει ότι υστερεί, ότι είναι ανεπαρκής, αποτυχημένος… Αυτές οι θλιβερές διαπιστώσεις, (ακόμα και αν προκαλούνται από ψεύτικα πρότυπα) είναι ικανές να πυροδοτήσουν έντονα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Χρειάζεται ένας βαθμός σκεπτικισμού και ρεαλισμού σε κάθε περίπτωση. Εάν θέλουμε, ας γιορτάσουμε την ημέρα των ερωτευμένων με…κάθε επισημότητα! Ας έχουμε όμως στο μυαλό μας, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως μας τα παρουσιάζουν. Εάν δεν πάρω δώρο αυτή την ημέρα, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζω, ότι δεν με αγαπούν και δεν είμαι σημαντικός…. Αντίθετα, αυτό που μας διδάσκει η πραγματικότητα είναι ότι η ατομική ευτυχία δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά το ζευγάρωμα….και ότι οι σχέσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν πολλές δυσκολίες!”

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων